Jesteś tutaj

Jadłospis

   JADŁOSPIS PRZEDSZKOLE

Tydzień od 22.04.2024r. do 26.04.2024r.

Dzień

Śniadanie godz.: 8.30

II Śniadanie     godz.: 9.30

Zupa                                    godz.:11.30

Drugie danie                   

                     godz.: 11.30

Podwieczorek   

               godz.: 13.40

Poniedziałek

Zupa mleczna z płatkami owsianymi, pieczywo razowe z masłem, ogórek zielony i szczypiorek, herbata owocowa

*(1,7)

A: zupa mleczna na napoju roślinnym

Gruszka

 

 

Barszcz czerwony z ziemniakami na wywarze z warzyw i z mięsem drobiowym b/s,

z natką pietruszki

*(9)

Makaron z białym serem,

kompot z czarnej porzeczki

*(1,7)

A: makaron z musem owocowym

Pieczywo chrupkie z masłem, wędliną, sałata i rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem

*(1)

 

Wtorek

Chałka drożdżowa z masłem i powidłami śliwkowymi, kiwi, kakao

*(1,7,8)

A: napój owsiany

Marchewka

 

Rosół z lanym ciastem na wywarze z warzyw i mięsa drobiowego b/s, z natką pietruszki

*(1,3,9)

Kluski śląskie, pieczeń wieprzowa, czerwona kapusta na ciepło, kompot z jabłek

*(1,3,15)

 

Jogurt naturalny z brzoskwiniami i musli

*(7)

A: mus brzoskwiniowy, herbatnik

 

 

 Środa

Pieczywo graham z masłem, kiełbaska na ciepło, papryka, kawa zbożowa na mleku

*(1,7)

A: kawa zbożowa na napoju roślinnym

 

Banan

 

Z soczewicy z makaronem na wywarze z warzyw i mięsa z indyka b/s, z natką pietruszki

*(1,3,9)

 

Racuchy z jabłkiem,

 kompot wieloowocowy

*(1,3,7)

A: racuchy na napoju roślinnym

 

Galaretka z owocami

 

Czwartek

Zupa mleczna z zacierką, pieczywo wieloziarniste z masłem i pomidorem,

 herbata ziołowa

*(1,7)

A: zupa mleczna na napoju roślinnym

 

Arbuz

 

 

Żurek z ziemniakami  na wywarze z warzyw i z mięsem z indyka b/s, z natką pietruszki, zabielany

*(1,7,9)

A: niezabielany

Kasza bulgur, pulpet z indyka w sosie koperkowym, sałata z jogurtem naturalnym, kompot z czarnej porzeczki

*(1,7,15)

A: sałata z sosem winegret

 

Kisiel truskawkowy

(wyrób własny), biszkopty

*(1)

 

Piątek

Pieczywo maślane z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorek, herbata malinowa

*(1,7)

A: pieczywo maślane z masłem, pomidorem i rzodkiewką

Jabłko

 

Krupnik z kaszą pęczak i z ziemniakami na wywarze z warzyw i mięsa z indyka b/s, z natką pietruszki, zabielany

*(1,7,9)

A: niezabielany

 

Ziemniaki puree, filecik rybny, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy

*(1,3,4,7,15)

A: buraczki

 

Mufinki marchewkowe

(wyrób własny), sok owocowy 100%

*(1,3,15)

UWAGA! Jadłospis dzieci z zaleceniami dietetycznymi różni się od podanego, będzie dostosowany do indywidualnej diety dziecka. Jadłospis jest uzupełniony przez opiekunki o wodę źródlaną – według indywidualnych potrzeb dziecka. Jadłospis może ulec zmianie.

SMACZNEGO!

Alergeny występujące w posiłkach:

1.Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3.Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne ( arachidowe) 6.Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne 10.Gorczyca i produkty pochodne 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki 13.Łubin 14. Mięczaki; b/s – bez skóry 15. Potrawa sporządzona w piecu konwekcyjno – parowym

A:alergia