JADŁOSPIS PRZEDSZKOLE
Tydzień od 29.05.2023r. do 2.06.2023r.
Dzień |
Śniadanie godz.: 8.30 |
II Śniadanie godz.: 9.30 |
Zupa godz.:11.30 |
Drugie danie godz.: 11.30 |
Podwieczorek godz.: 13.40 |
Pieczywo razowe z masłem, pasztetem, ogórkiem kiszonym, kawa zbożowa z mlekiem *(1,7)
A:kawa zbożowa z napojem roślinnym |
Marchewka / kiwi
|
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami na wywarze z warzyw i mięsa wołowego, z natką pietruszki *(9)
|
Kasza kukurydziana gotowana na mleku z masłem i cynamonem, kompot wieloowocowy *(7)
A: kasza kukurydziana gotowana na napoju roślinnym |
Weka z masłem, pasta jajeczna z awokado, pomidor i szczypiorek, herbata z cytryną i miodem *(1,3) |
|
Wtorek |
Zupa mleczna z płatkami owsianymi, pieczywo wieloziarniste z masłem, rzodkiewką i papryką. herbata owocowa *(1,7)
A: : zupa mleczna z napojem roślinnym
|
Arbuz |
Brokułowa z ziemniakami wywarze z warzyw i mięsa z indyka b/s, z natką pietruszki, zabielana *(7,9)
A: zupa niezabielana
|
Ryż brązowy, filet drobiowy w sosie cebulowym, buraczki, kompot z czerwonej porzeczki *(15)
|
Budyń malinowy, jabłko *(1,7)
A: budyń na napoju roślinnym, kiwi |
Środa |
Zupa mleczna z makaronem, pieczywo maślane z masłem, pomidorem i szczypiorkiem, herbata malinowa *(1,3,7)
A: zupa mleczna z napojem roślinnym |
Gruszka
|
Cebulowa z grzankami na wywarze z warzyw *(1,9,15) |
Ziemniaki puree, pałka z kurczaka, fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy *(15) |
Koktajl truskawkowy (wyrób własny), herbatniki *(1,7) A: koktajl truskawkowy na napoju roślinnym |
Czwartek |
Pieczywo mieszane z masłem, wędliną, ogórkiem zielonym, bawarka *(1,7)
A: herbata ziołowa |
SPARTAKIADA: woda niegazowana, banan |
Catering: ziemniaki puree, nuggetsy, ogórek
|
Jabłko, wafle ryżowe
A: gruszka |
|
Piątek |
Pieczywo z lnem z masłem, żółtym serem, sałatą i papryką, herbata ziołowa *(1,7) A: pieczywo z masłem, wędliną, sałatą i papryką |
Pomarańcze / żurawina |
Pomidorowa z ryżem na wywarze z warzyw i z mięsem z indyka b/s, z natką pietruszki *(9)
|
Pierogi leniwe z masełkiem i cynamonem, surówka z marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy *(1,3,7) A: kluski śląskie z masełkiem i cynamonem |
Kisiel z wiśniami, chrupki kukurydziane |
UWAGA! Jadłospis dzieci z zaleceniami dietetycznymi różni się od podanego, będzie dostosowany do indywidualnej diety dziecka. Jadłospis jest uzupełniony przez opiekunki o wodę źródlaną – według indywidualnych potrzeb dziecka. Jadłospis może ulec zmianie.
SMACZNEGO!
Alergeny występujące w posiłkach:
1.Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3.Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne
5.Orzeszki ziemne ( arachidowe) 6.Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy 9. Seler i produkty pochodne 10.Gorczyca i produkty pochodne
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki 13.Łubin 14. Mięczaki; b/s – bez skóry 15. Potrawa sporządzona w piecu konwekcyjno - parowym