JADŁOSPIS PRZEDSZKOLE
Tydzień od 20.01.2025r. do 24.01.2025r.
Dzień |
Śniadanie godz.: 8.30 |
II Śniadanie godz.: 9.30 |
Zupa godz.:11.30 |
Drugie danie godz.: 11.30 |
Podwieczorek godz.: 13.40 |
Pieczywo żytnie z masłem, żółty ser, pomidor, herbata malinowa *(1,7) A: pieczywo z masłem i wędliną |
Jabłko
|
Krupnik z kaszą pęczak na wywarze z warzyw i mięsa drobiowego b/s, z natką pietruszki, zabielany *(1,7,9) A: na wywarze z warzyw i mięsa z indyka b/s, niezabielany |
Ziemniaki puree, potrawka z kurczaka, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy *(1) A: potrawka z indyka |
Mus owocowy
|
|
Wtorek |
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, pieczywo mieszane z masłem, ogórek zielony i szczypiorek, herbata z cytryną i miodem *(1,7) A: zupa mleczna na napoju roślinnym |
Banan / żurawina |
Pomidorowa z makaronem na wywarze z warzyw i mięsa wołowego, z natką pietruszki *(1,3,9)
|
Pierogi leniwe z masłem i cynamonem, surówka z marchewki i jabłka, kompot z czerwonej porzeczki *(1,3,7) A: kluski śląskie z masłem i cynamonem
|
Weka z masłem, wędlina i papryka, herbata owocowa *(1)
|
Środa |
Weka z masłem, jajko gotowane na twardo, sałata lodowa i rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku *(1,7) A: weka z masłem i wędliną, kawa zbożowa na napoju roślinnym |
Gruszka |
Jarzynowa z ziemniakami na wywarze z warzyw i mięsa drobiowego b/s, z natką pietruszki, zabielana *(7,9) A: na wywarze z warzyw, niezabielana |
Kasza jęczmienna, pulpet w sosie pomidorowym, ogórek kiszony, kompot z jabłek *(1,15)
|
Budyń z malinami, andruty *(7) A: budyń na napoju roślinnym
|
Czwartek |
Zupa mleczna z kaszą manną, pieczywo razowe z masłem, pomidor, herbata malinowa *(1,7) A: zupa mleczna na napoju roślinnym |
Jabłko
(4-latki: sałatka z owoców egzotycznych)
|
Z soczewicy z makaronem na wywarze z warzyw i mięsa z indyka b/s, z natką pietruszki *(1,3,9)
|
Ziemniaki puree z koperkiem, jajko sadzone, sałata z jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy *(3,7,15) A: potrawka z indyka, sałata z sosem winegret |
Galaretka z owocami
|
Piątek |
Pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem, sałata i ogórek zielony, herbata owocowa *(1,4)
(5-latki: tosty z masłem, wędlina, twaróg, sałata, pomidor, ogórek zielony, herbata owocowa) |
Mandarynka / orzechy *(8) A: mandarynka |
Żurek z ziemniakami na wywarze z warzyw i z mięsem z indyka b/s, z natką pietruszki *(1,9) |
Racuchy z jabłkiem, kompot z czarnej porzeczki *(1,3,7) A: racuchy na napoju roślinnym |
Koktajl (truskawka, brzoskwinia, banan) - wyrób własny, herbatniki *(1,7) A: mus owocowy |
UWAGA! Jadłospis dzieci z zaleceniami dietetycznymi różni się od podanego, będzie dostosowany do indywidualnej diety dziecka. Jadłospis jest uzupełniony przez opiekunki o wodę źródlaną – według indywidualnych potrzeb dziecka. Jadłospis może ulec zmianie.
SMACZNEGO!
Alergeny występujące w posiłkach:
1.Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3.Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne
5.Orzeszki ziemne ( arachidowe) 6.Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne 10.Gorczyca i produkty pochodne 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki 13.Łubin 14. Mięczaki; b/s – bez skóry 15. Potrawa sporządzona w piecu konwekcyjno – parowym
A:alergia