Jesteś tutaj

Jadłospis

 JADŁOSPIS PRZEDSZKOLE

Tydzień od 29.05.2023r. do 2.06.2023r.

Dzień

Śniadanie godz.: 8.30

II Śniadanie     godz.: 9.30

Zupa                                    godz.:11.30

Drugie danie                             godz.: 11.30

Podwieczorek               godz.: 13.40

Poniedziałek

Pieczywo razowe z masłem,

 pasztetem, ogórkiem kiszonym,

 kawa zbożowa z mlekiem

*(1,7)

 

A:kawa zbożowa z napojem roślinnym

Marchewka / kiwi

 

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami na wywarze z warzyw i mięsa wołowego, z natką pietruszki

*(9)

 

Kasza kukurydziana gotowana na mleku z masłem i cynamonem,

 kompot wieloowocowy

*(7)

 

A: kasza kukurydziana gotowana na napoju roślinnym

Weka z masłem, pasta jajeczna z awokado, pomidor i szczypiorek, herbata z cytryną

i miodem

*(1,3)

Wtorek

 Zupa mleczna z płatkami owsianymi, pieczywo wieloziarniste z masłem,

 rzodkiewką i papryką. herbata owocowa

*(1,7)

 

A: : zupa mleczna z napojem roślinnym

 

Arbuz

Brokułowa z ziemniakami wywarze z warzyw i mięsa z indyka b/s, z natką pietruszki, zabielana

*(7,9)

 

A: zupa niezabielana

 

Ryż brązowy, filet drobiowy w sosie cebulowym, buraczki, kompot z czerwonej porzeczki

*(15)

 

Budyń malinowy, jabłko

*(1,7)

 

A: budyń na napoju roślinnym, kiwi

 Środa

Zupa mleczna z makaronem,

pieczywo maślane  z masłem, pomidorem i szczypiorkiem, herbata malinowa

*(1,3,7)

 

A: zupa mleczna z napojem roślinnym

Gruszka

 

Cebulowa z grzankami

na wywarze z warzyw  *(1,9,15)

Ziemniaki puree, pałka z kurczaka, fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy

*(15)

Koktajl truskawkowy

(wyrób własny), herbatniki

*(1,7)

A: koktajl truskawkowy na napoju roślinnym

 Czwartek

Pieczywo mieszane z masłem, wędliną, ogórkiem zielonym, bawarka

*(1,7)

 

A: herbata ziołowa

 SPARTAKIADA:

woda niegazowana, banan

Catering: ziemniaki puree, nuggetsy, ogórek

 

 

Jabłko, wafle ryżowe

 

A: gruszka

Piątek

Pieczywo z lnem z masłem, żółtym serem,

 sałatą i papryką, herbata ziołowa

*(1,7)

A: pieczywo z masłem, wędliną, sałatą i papryką

Pomarańcze / żurawina

Pomidorowa z ryżem na wywarze z warzyw i z mięsem z indyka b/s,

z natką pietruszki

*(9)

 

 

Pierogi leniwe z masełkiem i cynamonem, surówka z marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy

*(1,3,7)

A: kluski śląskie z masełkiem i cynamonem

Kisiel z wiśniami, chrupki kukurydziane

UWAGA! Jadłospis dzieci z zaleceniami dietetycznymi różni się od podanego, będzie dostosowany do indywidualnej diety dziecka. Jadłospis jest uzupełniony przez opiekunki o wodę źródlaną – według indywidualnych potrzeb dziecka. Jadłospis może ulec zmianie.

SMACZNEGO!

Alergeny występujące w posiłkach:

1.Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3.Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne ( arachidowe) 6.Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy 9. Seler i produkty pochodne 10.Gorczyca i produkty pochodne

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki 13.Łubin 14. Mięczaki; b/s – bez skóry 15. Potrawa sporządzona w piecu konwekcyjno - parowym