Jesteś tutaj

Jadłospis

 JADŁOSPIS PRZEDSZKOLE

Tydzień od 20.01.2025r. do 24.01.2025r.

Dzień

Śniadanie godz.: 8.30

II Śniadanie     godz.: 9.30

Zupa                                    godz.:11.30

Drugie danie                             godz.: 11.30

Podwieczorek godz.: 13.40

Poniedziałek

Pieczywo żytnie z masłem,

 żółty ser, pomidor,

herbata malinowa

*(1,7)

A: pieczywo z masłem i wędliną

 

Jabłko

 

 

 

Krupnik z kaszą pęczak na wywarze z warzyw i mięsa drobiowego b/s,

z natką pietruszki, zabielany

*(1,7,9)

A: na wywarze z warzyw i mięsa z indyka b/s, niezabielany

Ziemniaki puree, potrawka z kurczaka, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka,

 kompot wieloowocowy

*(1)

A: potrawka z indyka

Mus owocowy

 

Wtorek

Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, pieczywo mieszane z masłem, ogórek zielony

 i szczypiorek, herbata z cytryną

 i miodem

*(1,7)

A: zupa mleczna na napoju roślinnym

Banan / żurawina

Pomidorowa z makaronem

na wywarze z warzyw i mięsa wołowego, z natką pietruszki

*(1,3,9)

 

 

Pierogi leniwe z masłem

 i cynamonem, surówka z marchewki

i jabłka, kompot z czerwonej porzeczki

*(1,3,7)

A: kluski śląskie z masłem i cynamonem

 

Weka z masłem, wędlina

 i papryka, herbata owocowa

*(1)

 

 

 Środa

Weka z masłem, jajko gotowane na twardo, sałata lodowa i rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku

*(1,7)

A: weka z masłem i  wędliną, kawa zbożowa na napoju roślinnym

Gruszka

Jarzynowa z ziemniakami na wywarze z warzyw

 i mięsa drobiowego b/s,

z natką pietruszki, zabielana

*(7,9)

A: na wywarze z warzyw, niezabielana

Kasza jęczmienna, pulpet w sosie pomidorowym, ogórek kiszony, kompot z jabłek

*(1,15)

 

Budyń z malinami, andruty

*(7)

A: budyń na napoju roślinnym

 

Czwartek

Zupa mleczna z kaszą manną,

pieczywo razowe z masłem, pomidor,

 herbata malinowa

*(1,7)

A: zupa mleczna na napoju roślinnym

Jabłko

 

(4-latki: sałatka z owoców egzotycznych)

 

 Z soczewicy z makaronem

na wywarze z warzyw

i  mięsa z indyka b/s, z natką pietruszki

*(1,3,9)

 

Ziemniaki puree z koperkiem,

 jajko sadzone, sałata z jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy

*(3,7,15)

A: potrawka z indyka, sałata z sosem winegret

 

Galaretka z owocami

 

Piątek

Pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem, sałata i ogórek zielony,

 herbata owocowa

*(1,4)

 

(5-latki: tosty z masłem, wędlina, twaróg, sałata, pomidor, ogórek zielony, herbata owocowa)

Mandarynka / orzechy

*(8)

A: mandarynka

Żurek z ziemniakami na wywarze z warzyw i z mięsem z indyka b/s,

z natką pietruszki

*(1,9)

Racuchy z jabłkiem,

kompot z czarnej porzeczki

*(1,3,7)

A: racuchy na napoju roślinnym

Koktajl (truskawka, brzoskwinia, banan)

- wyrób własny, herbatniki

*(1,7)

A: mus owocowy

UWAGA! Jadłospis dzieci z zaleceniami dietetycznymi różni się od podanego, będzie dostosowany do indywidualnej diety dziecka. Jadłospis jest uzupełniony przez opiekunki o wodę źródlaną – według indywidualnych potrzeb dziecka. Jadłospis może ulec zmianie.

SMACZNEGO!

Alergeny występujące w posiłkach:

1.Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3.Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne ( arachidowe) 6.Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne 10.Gorczyca i produkty pochodne 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki 13.Łubin 14. Mięczaki; b/s – bez skóry 15. Potrawa sporządzona w piecu konwekcyjno – parowym

A:alergia